Mapillary sponsrar med en 360-kamera

Mapillary är ett projekt för att crowdsourca foton i gatuvy. Skälet till att vi väldigt gärna ville samarbeta med dem är att bilderna som laddas upp ligger under en fri licens och kan återanvändas av andra, till exempel av Wikimedia. Och redan när vi skrev ansökan ville Mapillary också samarbeta med oss och sponsrade därför med en 360-kamera, en Ricoh Theta S. Nu har jag haft chansen att testa den en stund. Nedan syns ett testspår i Mapillary. Tanken är senare att sätta kameran på en mast på vagnen så att den tar bilder samtidigt som jag vandrar.

Att fånga denna sekvens var enkelt. I inställningarna på appen såg jag till att kryssa i rutan att ta GPS-position från smartphonen och sen slog jag på Intervall shooting. Därefter var det bara att starta och börja promenera, med kameran på en selfie stick som gjorde att jag kunde hålla kameran högt. Väl hemma valde jag bara Manual upload på Mapillary och sedan var det klart.

Jag har också testat också att spela in video i 360 med kameran, som ju numera kan visas på både Youtube och Facebook. Dock har jag inte fått till det så det går att ladda upp dem så att de tolkas korrekt som 360-video från varken Android, ChromeOS eller Ubuntu. Tips på hur man kan omvandla dessa filer till rätt projektion tas tacksamt emot (filerna är i en slags dubbel fisheye-projektion direkt från kameran). Däremot har jag hittat ett sätt så att det går att livestreama video (Hug), som jag kommer att testa mer framöver, den sparar dock inte videon, utan det är endast live vilket gör det flyktigt, men det skulle ändå vara kul att testa.

Jag har också börjat experimentera med olika sätt att ladda upp stillbilder, här nedan ses två av dem som jag har testat. Har ni några andra bra tips som gör uppladdning och inbäddning enkel så lämna gärna en kommentar.

Här ovan kan man också se hängmattan i användning (utan regnskyddet på).

Vilken av dessa tyckte ni var mest användarvänlig?

UPPDATERING

Jag fick tips om ett plugin till WordPress som heter Cardboard.  Så här blir en bild med denna:

Där är fördelen att jag inte behöver bädda in den på en annan sajt, utan kan ladda upp bilderna direkt till denna WordPress-installation. Nackdelen är att den inte har lika många navigeringsfunktioner.